image/svg+xml

Dick Waanders en de Sunshine Club in Hengelo

Verhaal

Dick Waanders en de Sunshine Club in Hengelo

Plaatje bij verhaal: headerwaanders2_1350.jpg

Als Dick Waanders zich in 1968 in Hengelo vestigt, is de stad geen onbekende voor hem. Vele jaren eerder is hij namelijk zijn carrière als elektronicus gestart bij Radio Nachtegaal. Hij woont dan nog bij zijn ouders in Rijssen, en pendelt dagelijks op en neer. Na een periode als dienstplichtige en een eigen onderneming in Almelo, treedt hij in dienst bij Muziekhandel Tonnema aan de Paul Krügerstraat. Vanwege die baan gaat hij ook in Hengelo wonen.

Country en Rock Club Hengelo

Als muziekliefhebber en platenverzamelaar bezoekt Dick frequent de plaatselijke en regionale platenwinkels en ook de marktkraam van Herman Gierveld, die in tweedehands platen handelt. Tijdens een gesprek met hem blijkt dat Herman een fervente liefhebber is van de Country & Western-muziek, en dat er in Hengelo maar bar weinig te beleven valt wat die muziek aangaat. Dick uit zijn ongenoegen over het ontbreken van evenementen waar hij zijn eigen voorliefde - echte Rock & Roll-muziek - kan beleven. Zo is het plan voor de "Country en Rock Club Hengelo" geboren.

Country en Rock Bar in de Cosaaf

Het is 1970 en de plannen krijgen vorm middels artikelen in de regionale kranten en aanmeldingskaarten voor het lidmaatschap. Pas twee jaar later komt de club met een eerste wapenfeit: de Country en Rock Bar in de Cosaaf. De Cosaaf is de kelderbar van het welbekende Cosa Restaurant aan De Markt. De al langer bestaande bar wordt op dinsdag 27 juni 1972 omgedoopt in Country en Rock Bar. Dick en Herman beginnen er met het draaien van platen uit hun eigen rock- en country-collecties. Alle toeren komen aan bod: 78, 45 en 33. Elke avond vanaf 7 uur zijn ze in de Country en Rock Bar present. Voor de bezoekers is er een speciale leestafel ingericht waar steeds actuele fanclub- en andere muziekbladen te vinden zijn.

Live optredens

In augustus vinden Dick en Herman het tijd worden voor levende muziek. Herman is goed bekend met de country-zanger Ben Steneker uit Haaksbergen, en besloten wordt om die uit te nodigen voor het eerste concert. Het optreden vindt plaats op zaterdagavond 19 augustus 1972, en is een groot succes. Dick leest voor uit zijn oude agenda: “Opbrengsten: f. 150,--, Uitgaven: f. 150,--, Winst: f. 0,-- Daarna vinden er nog meerdere optredens plaats van boogie woogie-pianist Frits Maters uit Hengelo, het Frits Maters Trio, Ineke en Wiebe, een folk-song duo uit Rijssen, The MarloTwins uit Hengelo (wie kent ze toevallig nog?) met top-tien liedjes, en "Mr. B" (Johan Bijkerk) jazz/boogie-pianist uit Almelo.

Einde van de Country en Rock Bar

De directie van de Cosa vindt het idee zó goed, dat men besluit de organisatie in eigen hand te gaan nemen. Om Herman en Dick weg te krijgen, dreigt men met het vragen van zaalhuur. Dat is voor het duo het sein om de aftocht te blazen. De Country en Rock Bar wordt op 21 oktober 1972 weer opgeheven.

Platenwinkel

Omdat Waanders eind december 1971 een kwakkelende gezondheid heeft en een paar keer in het ziekenhuis belandt, laat zijn baas Hennie Tonnema weten hem niet langer in dienst te willen houden. Dick besluit daarop om nooit meer voor een baas te zullen werken en eigen baas te gaan worden. Op 1 april 1972 opent hij samen met Herman Gierveld een platenwinkel aan de Twekkelerweg. Het is een oud pandje met een niet erg aantrekkelijke voorgevel. Dick gaat de winkel beheren en Gierveld blijft de markten bezoeken met zijn platenkraam. De naam van de winkel wordt Country en Rock, maar de eerste tijd zijn er allerlei soorten tweedehands platen te koop. In regionale kranten wordt ook zo geadverteerd: "Dick" Twekkelerweg 101, Hengelo, "Herman" Markten Hengelo, Enschede, Almelo, Oldenzaal. Dick pakt de zaken voortvarend aan, want vóór het eind van het jaar bevat de winkel door hemzelf uit Amerika geïmporteerde LP's en 78-toerenplaten in de categorieën Rock & Roll, Country & Western, Jazz, Blues, Instrumentaal en Polka. Voorts worden er recente pop LP's uit Frankrijk geïmporteerd, die tegen lage prijzen worden verkocht. Naast de muziek is er ook nog de categorie oude munten bij gekomen. De verkoop daarvan zorgt dan voor advertenties als deze: "½ cent van f. 2,-- voor f. 1,25".

De Sunshine Club Hengelo

In 1973 gaat de Country en Rock Club haar tweede fase in. Met Henk van der A van zaal 'n Anninkshook aan de Anninksweg wordt overeenstemming bereikt over het starten van een club waar "pure" muzieksoorten ten gehore gebracht zullen worden. Die muzieksoorten zijn Rock & Roll, Blues, Boogie Woogie en Country & Western. De naam Country en Rock Club wordt vervangen door een meer aansprekende: SUN-Shine Klub. De bedoeling van deze schrijfwijze is om het Amerikaanse SUN-label te eren. Immers daar is zo'n beetje de hele popgeschiedenis begonnen, met artiesten als Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash en talloze anderen. (Voor de duidelijkheid schrijven we nu gewoon Sunshine Club.) De opening van de club is op maandag 11 juni 1973, 2e Pinksterdag, met Jaap Dekker First National Boogie Band. Als speciale attractie kan het publiek in de pauze kijken naar tekenfilms in het voorcafé. De eerste keer naar een stomme film en de week erop naar een geluidsfilm. Helaas levert dat bezwaar op van de buren die pal naast het café wonen. Op 17 juni treden 

Toni Macaroni and the Swinging Devils op met een spetterende en 'vette' Rock & Roll show. Op 24 juni speelt de geweldige Boogie Woogie pianist Rob Hoeke in de Sunshine Club. Rob is favoriet bij Dick Waanders. Als speciale attractie bij alle concerten treedt de Hengelose diskjockey Pel Kotkamp op. Pel en Dick zijn al langere tijd vrienden en Pel is ook betrokken bij de organisatie van de club. Op 1 juli komt de Engelse Dave Travis met zijn band Bunter naar Hengelo. Dave staat bekend om zijn veelzijdigheid, hij beheerst zowel Folk-, Country- als Rock-muziek uitmuntend. Na deze geslaagde concerten volgt er een rustigere periode, ook al omdat veel medewerkers op vakantie zijn. Op de meeste clubavonden is er alleen mechanische muziek te horen. Ondertussen schildert Dick de voorgevel van zijn winkel in de passende gele kleur van het Sun platenlabel. De gemeente Hengelo geeft te kennen dat zij het daar niet mee eens zijn en de gele kleur moet weer verdwijnen.

Verzamelaarsbeurs

Op 30 augustus wordt er een nieuw initiatief van Dick verwezenlijkt. Ook in de grote zaal van 'n Anninkshook vindt er dan een grote verzamelaarsbeurs plaats. Grammofoonplaten, boeken, stripverhalen, munten, antiek, en verder alles wat er maar te verzamelen valt, kan er die dag gekocht of geruild worden. De eerste keer is het een groot succes, maar de tweede beurs op 27 september valt tegen. Vandaar dat dit mooie initiatief jammerlijk doodbloedt.

Einde van de Sunshine Club Hengelo

Ook de Sunshine Club heeft het moeilijk wat bezoekersaantallen betreft. De pers heeft het dan al over de "Sunset" Club. Op 9 september komt Dave Travis en zijn band nog een keer optreden, op eigen verzoek vanwege de goede sfeer in de club. En op donderdag 20 september verzorgt Dave een speciaal optreden in het kader van het zg. Kermisprogramma. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september treedt het Apollo Kwartet op, en op zondag 23 september is er de Sun-Shine Disko-Show. Toni Macaroni and his Swinging Devils komen voor een tweede keer optreden op zondag 30 september, en daarna worden er voorlopig geen bands meer gecontracteerd. De Hengelose club wordt officieel tijdelijk op non-actief gezet, maar zal nooit meer uit zijn winterslaap ontwaken.

Andere activiteiten

Dick Waanders heeft geen tijd om bij de pakken neer te zitten, hij heeft voldoende andere activiteiten die zijn aandacht en energie vragen. Zo is in mei 1973 de eerste LP op zijn spiksplinternieuwe platenlabel uitgekomen. De naam van dat label is Diwa Records. Omdat Dick al sedert 1969 platen verkoopt aan andere verzamelaars over de gehele wereld, richt hij ook een platenverzendhuis op dat gespecialiseerd is in R&R, Blues, Country en Sixtiesmuziek. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is komt er een groothandel voor importplaten en eigen producties. Door al die activiteiten ontstaan er waardevolle contacten met klanten, bedrijven en artiesten over de hele wereld. Steeds meer verzamelaars uit Amerika, Brazilië, Frankrijk, Engeland en Duitsland (om maar een paar landen te noemen) weten het piepkleine winkeltje aan de Twekkelerweg te vinden.

De Sunshine Club Nederland

Op 13 oktober 1973 vindt er de allereerste Rock & Roll Meeting in Tilburg plaats. Omdat die voornamelijk bestaat uit een platenbeurs, mag dit gezien worden als de allereerste platenbeurs van Nederland. Dick raakt betrokken bij de organisatie van de Tilburgse bijeenkomsten vanwege zijn ervaring met de Hengelose club, en de Tilburgse initiatiefnemers noemen zich nu Sunshine Club Tilburg. Daarnaast komen er in andere plaatsen Sunshine Clubs, die deel uitmaken van de Sunshine Club Nederland. De Hengelose club werpt dus zijn vruchten af buiten Twente. Om het succes van de Tilburgse club te vergroten, boekt Dick voor eigen risico en rekening Toni Macaroni and his Swinging Devils voor de volgende bijeenkomst, een half jaar later. De band - die trouwens heden ten dage nog altijd optreedt - is geknipt voor de R&R Meeting, en het succes is onovertroffen. Door de vele buitenlandse bezoekers heet de meeting dan De Internationale Rock & Roll Meeting, en wordt de bijeenkomst wereldwijd een begrip.

Auteur:Dick Waanders
Trefwoorden:Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo, Country en Rock Bar, Cosaaf, Club, Diwa records, Sunshine Club, Muziek Overijssel
Personen:Dick Waanders, Herman Gierveld, Pel Kotkamp
Thema's:Muziek in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.