image/svg+xml

Biografie - The Spiders (1961) - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Spiders (1961) - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00081.jpg

Biografie - The Spiders (1961) - Hengelo

Alphons Trienen (1939-2015) loopt begin jaren 50 al met een trommel mee in de drumband De Eendracht in Hengelo. Hij vindt dit echter niet leuk genoeg, stopt daarmee, en gaat fanatiek sparen voor een eigen drumstel. Na lang sparen koopt hij zijn eerste drumstel – het Amsterdamse drummerk Triumph- bij Tonnema in de Paul Krugerstraat in Hengelo. In 1952 wordt in Hotel Deters de Hengelosche Jazz Sociëteit opgericht. Wekelijks zijn er dansavonden. De vaste band die er optreedt is de Hot Club d’Hengelo, een jazz en swing band. Na enige jaren organiseert deze groep eens in de zoveel weken een jam-sessieavond in Hotel Deters. Naast de drummers Gerard Damveld en Jan ter Maat, drumt Fons op die avonden regelmatig met dit jazzgezelschap mee.

Rond 1959 gaat Fons een tijdje drummen in The Boomerangs, een band die veel bekende rock ’n roll nummers en instrumentals speelt uit die jaren. (zie The Boomerangs ) Begin 1961 wordt de Hengelose band The Spiders opgericht. De leden zijn v.l.n.r. op bovenstaande foto; Leo von Stockhausen (sologitaar/zang), Rob Aubrey (slaggitaar/zang), Jan Evers (basgitaar) en Fons Trienen (drums). In de bewaard gebleven agenda van Trienen uit 1961 blijkt dat ze een VW bus huren op 11 mei 1961 om met de band op te treden op de AVRO landdag in Berg en Bos. De bus kost 170 km. A 0,30 cent is 51 gulden. In de Telegraaf van de volgende dag staat een groot artikel met de kop ‘Nozems maken AVRO-dag tot een veldslag’ en vervolgens wordt gemeld  'Blue Diamonds op de vlucht’. Ruzie zoekende nozems beginnen tijdens het optreden van de Blue Diamonds met flessen te gooien en gaan ook nog onderling in gevecht. De inderhaast opgetrommelde Apeldoornse politie kan de rellen niet aan en het leger wordt ingeschakeld. De woede van de nozems wordt aangewakkerd als de Blue Diamonds besluiten het natuurgebied te verlaten. Zij en andere artiesten moeten rennend een veilig heenkomen zoeken. Het gehele podium wordt in een ommezien afgebroken en met de planken worden verdere vernielingen aangericht en brandjes gesticht. Hiermee verandert de jaarlijkse AVRO-dag in een veldslag. The Spiders zijn daar dus bij geweest, maar het is helaas niet te achterhalen of ze door de rellen wel of niet ook nog daadwerkelijk  hebben opgetreden. Van genoemde agenda uit 1961 is de periode april tot eind juli bewaard gebleven.

Een bloemlezing hieruit geeft aan dat ze in ongeveer 4 maanden maar liefst zo’n 30 keer hebben opgetreden; 15 april Waarbeek Hengelo, 16 april Instuif Nijverdal, 22 april Dansavond, Heemaf Hengelo, 23 april Lentelink Goor, 29 april Groothuis Hengelo, 6 mei Irene Enschede, 11 mei AVRO-dag Apeldoorn, 13 mei Beetshuis Hengelo, 27 mei Eigen Gebouw Hengelo, 28 mei Amstel Hotel. In dit chique Hotel treedt Alfons regelmatig op met violist Gerhard Roelofs, die in de volksmond wel fiedelbets wordt genoemd. Deze wandelt al vioolspelend tussen de gasten, terwijl Fons met alleen brushes drumt. 3 juni Volkspark Enschede voor f 20,00,  9 juni Verenigingsgebouw Hengelo, 10 juni Kateeker Enschede, 15 juni Lentelink Goor 6 uur voor f 20,00, 17 juni Volkspark Enschede f 20.-, 18 juni Rupert Delden, 24 juni Beetshuis Hengelo, 25 juni Rozenstruik Ootmarsum,  27 juni Rozenstruik Ootmarsum, 1 juli Olympia Hengelo, 2 juli Rozenstruik Ootmarsum 6 uur, 8 juli Landhuis Oldenzaal, 9 juli Parochiehuis Delden 7 uur voor f 20.-, 16 juli Rozenstruik Ootmarsum, 20 juli Rupert Delden f 20.- , 22 juli ’t Schip Borne overdag. Dezelfde dag in 1961 nemen ze deel aan de ‘Teen-ager Show met Bal’ georganiseerd door de Ned. Org. Voor Swing en Lichte Muziek in de Schouwburg ’t Groenendal in Almelo. Naast The Spiders treden op The Dragons, The Little Stranger Boys, The Singing Twens, The Hot Specials en  The Singing Teeners,  23 juli Rozenstruik, Ootmarsum In 1961 krijgt een band dus voor gemiddeld 6 uur spelen f 20,00. Gelukkig kost een biertje in die tijd maar 50 cent.

Begin 1962 wordt de eerste auditie avond van 'd’Oprechte Amateur' gehouden in Hengelo in het jeugdgebouw aan de Helmersstraat. In het verslag in de krant wordt genoemd dat het rock ensemble The Spiders het uitstekend deden evenals de rock groep The Magies, waarvan niet bekend is waar ze vandaan komen. Fons Trienen drumt inmiddels op een Premier drumstel, ook weer van Tonnema. Ook dit jaar zit vol met optredens in heel Twente in jeugd en buurtcentra, in veel cafézalen en op avonden van de Rooms-Katholieke Instuif, zoals in de Koepelkerk in Klein-Driene in Hengelo. Dit huwelijk tussen religie en popmuziek wordt beatmis genoemd, een fenomeen uit de jaren 60 om de leegloop uit de kerk te stoppen. Een soort zingende kerk die overigens veel jongelui naar de kerk lokt. Verder spelen ze regelmatig in Bad Bentheim in Hotel Grosfeld, waar het avond aan avond bomvol is.

Eind 1962 wordt de band gevraagd om in Frankrijk te gaan optreden voor het Amerikaanse leger wat gestationeerd is bij Verdun. In eerste instantie voor 2 maanden. Het militaire publiek, veel hoge pieten, wil echter geen rock & roll, maar ze willen jazz en blues horen. De band moet in 2 dagen het gehele programma omgooien, en dat gaat ze goed af, zo goed dat hun populariteit snel toeneemt. Het blijft niet bij 2 maanden, met een paar tussenpozen blijven ze nog tot augustus 1963 voor de Amerikanen optreden in meerdere plaatsen zoals ook in La Rochelle. Veelal zijn de optredens in legertenten, waar ze regelmatig Engelse en Amerikaanse zangeressen begeleiden zoals jazz-zangeres Edna Finley.

Na de Franse periode vertrekt de ene helft van de band met een busje met alle instrumenten en de andere helft per trein op 11 december 1963 naar Hamburg om daar te gaan spelen in de Starclub. In die periode gaan de leden van de band naar een optreden van Andy Tielman and The Tielman Brothers die in Hamburg als 1e Nederlandse Indo band optreden. Bij dat zelfde optreden zijn ook leden van de The Beatles, die dan nog Tony Sheridan and the Beat Brothers heten, en de leden van de net beginnende band The Who en Jimi Hendrix, die dan in Hamburg woont. Na de Hamburg periode kan de band mee op cruises van de Holland Amerika Lijn. Het contract wordt echter niet getekend, want 3 van de 4 bandleden gaan vader worden. Ze besluiten om dichter bij huis te blijven en dit wordt het einde van The Spiders.

Leo von Stockhausen en Fons Trienen richten samen met Henk Haasewinkel op sax en Joop Gerrits jr het Safari-Quartet op. Deze dans en bruiloftsband wordt veel in Duitsland gevraagd. Lida Lemaître versterkt de band als zangeres. Zij verongelukt op weg naar huis na een optreden, waarna Ellis de Waal zangeres van het Quartet wordt. Wanneer deze band half jaren 70 stopt gaat Fons Trienen nog drummen in de Luna Formation, ook een bruilofts en dans band. Ze begeleiden een zanger die denkt dat hij Freddy Quinn is een aantal keren. Na het uiteenvallen hiervan speelt Fons nog in de Switch Combo en de Maximum Combo, en speelt hij als freelancer met vele bruiloftsbands mee. Leo von Stockhausen emigreert naar de USA. Hij heeft daar nu nog een rock & roll gitaarschool.

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van interviews met Marco Trienen (zoon van Alfons Trienen, voormalig drummer bij The Spiders), door Pel Kotkamp, op 7 augustus 2015 en 17 september 2015.

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo
Personen:Alphons Trienen, Jan Evers, Rob Aubrey, Leo Von Stockhausen
Locatie:Hengelo

Reacties

In het artikel over de Spiders wordt de mogelijk uit Hengelo afkomstige violist Gerhard Roelofs genoemd (1961). In de Twentse Post van juni 1969 staat een foto van hem en enkele gegevens. Hij was toen violist/altist bij het West-Nederlands Symphonie Orkest. Hij was een schoolvriend van Johan Gigengack. Voor de de Twentse Taalbank ben ik op zoek naar meer gegevens over hem.
Algemeen door Goaitsen van der Vliet op 24 Sep 2019 om 12:58:31

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.