image/svg+xml

Biografie - The Head Strings - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Head Strings - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00155.jpg

In 1961 is de muziek van Cliff Richard & The Shadows enorm populair. Nummers als Livin’Doll, Please Don’t Tease, Nine Times Out Of Ten en A Girl Like You klinken dagelijks op de radio. De jeugd loopt er mee weg.

v.l.n.r. Gerrit Nieuwenhuis, Hans van Wezel, Adje van Raalte, Robbie Groot-Huismink, Henk Wenderich Gerrit Nieuwenhuis speelt die songs allemaal op zijn gitaar. Zijn vrienden zitten net als hij op ULO Woolde en samen proberen ze een bandje te vormen. Het eerste groepje bestaat uit Hans van Wezel, Adje van Raalte, Robbie Groot-Huismink, Gerrit Nieuwenhuis en ze spelen allemaal solo of slaggitaar. Het groepje kent geen basgitarist.

Wel komt Henk Wenderich de band versterken als drummer.

Gerrit Nieuwenhuis met Conrad gitaar op muziekfestival 't Lansink 1962. Ze noemen zich The Head Strings. De repetities zijn bij Hans van Wezel die woont aan de Deldenerstraat in een groot huis zo ongeveer tegenover Yarden uitvaartcentrum.

Naast de nummers van Cliff en van The Shadows, worden nummers van Buddy Holly en andere rock & roll artiesten ingestudeerd.In 1962 worden ze uitgenodigd om op te treden in buurthuis ’t Lansink, het jongeren centrum van de wijk Tuindorp. Het is de eerste keer dat er een band optreedt in ’t Lansink en het is het eerste optreden van The Head Strings.De zaal is vol met tieners uit de wijk. Adje van Raalte is dan uit de band. Henk van Rheenen is toegevoegd als zanger. Ze spelen dan nog zonder basgitarist. Gerrit Nieuwenhuis heeft op dat moment een Conrad gitaar.
De Hofner gitarenHij beseft dat er in een band een basgitarist nodig is en besluit dat op zich te nemen. Hij schaft zich een Höfner basgitaar aan. Later zou Paul McCartney van The Beatles op zo’n zelfde gitaar gaan spelen waardoor deze basgitaar ‘Beatles Bass’ zal worden genoemd. De hele band speelt op Höfner gitaren. Zo speelt Rob Groot-Huismink op een Höfner Clubman. De apparatuur is allemaal zelfbouw. Radio’s worden gesloopt om er versterkers van te maken en de speakers komen ook uit radio’s. Het komt regelmatig voor dat de versterker spontaan radiomuziek oppikt en de band er doorheen speelt.

Nadat drummer Henk Wenderich is opgevolgd door Jan Steinman treedt de band veelal op in het Hengelose clubhuizen circuit. Zo spelen ze in het Kreejennus, in de Boemerang en ook in de zaal van de Bethlehem kerk aan de Dieselstraat. In ’t Lansink speelt de band zo regelmatig dat ze de Tuindorp-band genoemd worden. Tot 1963 speelt de band in Hengelo. Uiteindelijk zijn de muzikale ideeën van de bandleden te ver uit elkaar komen te liggen en besluiten ze de groep te stoppen. Een paar bandleden beginnen in dat jaar de groep The Rolling Thunders.

  • Jan Steinman                   Drums
  • Gerrit Nieuwenhuis          Bas
  • Rob Groot-Huismink        Slag & Solo
  • Henk van Rheenen           Zang
  • Hans van Wezel               Slag & Solo
  • Adje van Raalte                Slag
  • Henk Wenderich               Drums

 

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Buurthuis 't Lansink, Rolling Thunders
Personen:gerrit nieuwenhuis, Hans Van Wezel, Adje Van Raalte, Robbie Groot Huismink, Henk Wenderich, Jan Steinman, Henk Van Rheenen
Periode:1961-1963
Locatie:Hengelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.