Geplaatst door: 
Verhaal

Biografie - The Cream - Enschede

Auteur: 
Harry Bloemberg

Deze eerst nog kleine formatie heette toen nog Les Ilusion’s. Deze naam werd al snel vervangen door The Smurfs. Omdat dit ook niet aansloeg werd het uiteindelijk The Cream.

De jongens begonnen de repetities te houden in een nog in gebruik zijnde kippenhok. Alles akoestisch i.v.m. het ontbreken van een geluidsinstallatie. Omdat drummer Reint Jalvingh in een elektronische verkeerslichten fabriek ging werken, ontmoette hij Harry Bloemberg, die er al langer werkte. Hij wist Harry zo ver te krijgen eens mee te gaan naar een repetitie van zijn band. Hij wist namelijk dat Harry weleens audio versterkers maakte, gewoon voor zichzelf.  Kortom, Harry zegde toe aan een versterker te beginnen. Van het een kwam het ander en het duurde niet lang dat Harry vrienden werd met het groepje en automatisch werd meegesleurd in hun enthousiasme. Al na een klein half jaar had The Cream een redelijk goed werkende geluidsinstallatie en konden de eerste wankele schreden op het podium worden gezet. De kippen kregen weer het alleenrecht omdat directeur Hofstra, van de timmerfabriek Hofstra, een loods voor de repetities beschikbaar stelde. Het geluidsniveau was geen probleem.

Bijzonderheden: sommige gitaren waren zelf gemaakt alsmede de toegepaste elementen onder de snaren. De gehele geluidsinstallatie zoals het band echoapparaat, de zang versterker, de solo gitaar versterker, de basgitaar versterker waren door Harry Bloemberg gebouwd.  De luidsprekerkasten vaak in samenwerking met alle muzikanten. Zelfs een Leslie effect box voor het orgel was een samenwerkings product. Omdat de meeste bandjes in de jaren 1965/1970 niet kapitaalkrachtig waren, moesten ze vaak een geluidsinstallatie huren. Bijvoorbeeld bij Arend Assink. Maar ook bij The Cream. In die tijd was het vaak zo, dat de gage van de band lager was dan de huur kosten. Echter in de beginjaren was het motto “als je maar lol hebt aan wat je doet de rest maakt niet uit”.

Verantwoording
Dit artikel is aangeleverd door Harry Bloemberg, voormalig versterkerbouwer en Roadmanager bij de band The Cream

Reacties

afbeelding van Henry Nijhuis
Weer leuk na zoveel jaren! Misschien een reden om eens bij te praten hoe het ons daarna allemaal vergaan is?
afbeelding van Harry bloemberg,  Auteur
Op foto 16 van 20 staat onderaan : Onno. Dat moet echter : Jan zijn. De broer van Onno. Waarschijnlijk fout opgegeven. Misschien kan het nog gewijzigd worden?. Harry Bloemberg
afbeelding van Poparchief Twente
Harry... dank voor je reactie. We hebben de tekst gewijzigd.
afbeelding van Onno de vries
Wat een verhaal!!!! Harry is buiten een uitmuntend elektronicus ook nog een "begaafd"auteur en heeft het lange termijn geheugen nog zeer goed op orde,zeer goede site, ben er blij mee ( alles al een halve eeuw geleden!!) m.vr. g Onno.
afbeelding van Jean-Pierre
Ik heb een foto van The Creams uit Enschede. Dit is neem ik aan dezelfde band in een latere voortzetting? (Eind jaren 60...)
afbeelding van Poparchief Twente
Beste Jean-Pierre, The Creams is waarschijnlijk een hele andere band dan The Cream. Van The Creams hebben we op dit moment nog geen info. Het zou daarom leuk zijn als je de foto zou kunnen sturen naar het Poparchief Twente zodat we een onderzoek kunnen starten naar deze band. Je zou de foto kunnen sturen naar info@poparchieftwente.nl