image/svg+xml

Biografie - The Boomerangs - Hengelo

Verhaal

Biografie - The Boomerangs - Hengelo

Plaatje bij verhaal: nl-esokthenfo00097.jpg

In 1956 komen vele Indische Nederlanders vanuit Indonesië naar Nederland. Zij worden ondergebracht in opvangcentra. In de gemeente Hengelo is dat in het oude ziekenhuis, wat dan Borsthuis heet, aan de Ziekenhuisstraat. Het bestuur van de gemeente Hengelo besluit een club op te richten met het doel de Indische Nederlanders snel te laten assimileren in de samenleving. Deze Indische Contact Club, kortweg het I.C.C. krijgt als voorzitter de heer van Daalen uit de Bela Bartokstraat. Hij zorgt er onder anderen voor dat er maandelijks een avond wordt gehouden in het café Pentrop aan de Oldenzaalsestraat.

Daar is een grote achterzaal met een groot podium en hij boekt iedere maand bekende Indische rock & roll bands. Zo heeft daar vaak de band The Rollers uit Zaandam opgetreden, maar ook The Tielman Brothers en The Hot Jumpers. Dansen bij Pentrop wordt erg belangrijk voor de groep Indische bewoners, maar ook voor de oorspronkelijke Hengeloërs. Velen leefden naar die avond toe en ze komen in drommen naar de zaal, waar het steeds volle bak is. De Indische hoofdonderwijzer, de heer Fueglistahler, bemoeit zich veel met de Indische gemeenschap. Guus van Schravendijk luistert in Indonesië in 1955 op 16-jarige leeftijd al vaak naar radio Kookaburra uit Australië, de zender die daar goed te beluisteren is. Daar wordt veel country & western muziek gedraaid uit Amerika, vooral van Patti Page met o.a. The Tennessee Waltz, How much is that doggie in the window en You belong to me, ook van Jean Shepard, maar ook de hits van Frankie Lane, Johnny Ray, Tennesee Ernie Ford, Guy Mitchell kun je al horen. En in 1955 de eerste grote rock & roll hit Rock around the clock van Bill Haley & His Comets. In februari 1956 komt hij met zijn familie naar Nederland en komt in Sneek terecht. Al snel in juli verhuist het gezin naar Hengelo. Tijdens één van de avonden in Pentrop komt hij Eric Suisa tegen. Die speelt gitaar en van hem leert Guus de eerste gitaaraccoorden. Na verloop van enige weken kent hij er 3 en ze besluiten om een band te beginnen.

v.l.n.r. Nico Loth, Alfonds Trienen, Guus van Schravendijk, Eric Suisa en Rob Gerrits


Naast Guus en Eric is de originele samenstelling van de band met Nico Loth sologitaar, Hannie Suisa basgitaar en Alfons Trienen drums. Ze spelen in 1957 rock & roll nummers van Elvis Presley, heel veel van Jerry Lee Lewis, van Cliff Richard, maar ook nummers van Jim Reeves en b.v. ook Your cheating heart van Patsy Cline en natuurlijk Guitar boogie van Arthur Smith, een nummer dat alle Indische bands spelen. Wisselend spelen ook Rudie en Rob Thamaëla mee als ook Rob Gerrits. Eén van de eerste optredens van de band is in Wierden voor een speeltuinclub. Vervoer hebben ze niet. Met een bakfiets gaan ze met de instrumenten naar het station om met de trein naar Wierden te komen en daar aangekomen worden ze door de organisatie opgehaald. Volgens het contract spelen ze de avond voor f 7,50. Er komen veel Hollandse meisjes op af en dat geeft wel wat spanningen. In het Concertgebouw in Hengelo wordt in 1959 in de kleine zaal een Hoela-Hoela avond georganiseerd. The Boomerangs treden er op. De band wordt bekender en er volgen optredens voor een aantal protestantse jongerenclubs, ook in de Dansschool Bron (was in een café) in Hengelo aan de Achterhoekse Molenweg. In het Beetshuis in Hengelo, in Enschede in de Katheeker , waar ook The White Rockets regelmatig optreden, en in Goor in Hotel De Ster. De Mavo in Klein Driene vraagt de band om een feestavond te verzorgen.

Klasseavond Mavo Klein Driene, v.l.n.r. Nico Loth, Eric Suisa, Peter vrolijk (niet in de band),
Guus van Schravendijk en Rob Gerrits.


In het Volkspark spelen ze weleens tijdens dezelfde zaterdagavonden dat ook The Twentina Jacks met een zangeresje genaamd Roos, optreden. Hannie Suisa, die bij de Luchtmacht in Enschede werkt, heeft op een middag meegedaan aan een speedmars. Hij moet ’s-avonds optreden met de band in Goor. Het blijkt dat het hem allemaal te veel is geworden. De bandleden horen een klap en zien hem op het podium op de grond liggen. Hij is even van de wereld, maar staat op en speelt vrolijk weer verder en de avond is succesvol. Vanwege mutaties in de band door emigratie naar Amerika van één van de bandleden, treden Nico, Eric en Guus tijdelijk op als trio. Muziek Express organiseert een talentenjacht in het oude Concertgebouw in Enschede, een groot gebouw met een groot podium en met de juryleden in de zaal. De doodzenuwachtige band doet daaraan mee met amateuristische apparatuur en instrumenten. Ze spelen met een oude radio als versterker die het op een gegeven moment opgeeft. Een forse trap er tegenaan doet wonderen, hij doet het weer. Ook het zangeresje Paula Belvroy doet aan deze wedstrijd mee en de The Boomerangs begeleiden haar. De jury is onder de indruk en vraagt haar een paar nummers extra te zingen. Dat gaat helaas niet door, want ze heeft maar één nummer ingestudeerd. Paula Belvroid zingt nadien nog regelmatig met The Boomerangs mee. In het Viosgebouw aan de Beekstraat in Hengelo wordt op 10 maart 1962 in het kader van het 3e jaarfeest van de Protestante Jongeren Club een rock & roll avond gehouden. De zusjes Tamahela treden er met The Boomerangs op. Na dat succesvol optreden wordt de band door emigratie en verhuizingen gedwongen om ermee te stoppen.

Bandleden door de jaren heen.

Verantwoording
Dit artikel is tot stand gekomen op basis van meerdere interviews met Guus van Schravendijk (voormalig bandlid van The Boomerangs), door Pel Kotkamp.

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Pel Kotkamp (Poparchief Twente)
Trefwoorden:Popmuziek Hengelo, Popmuziek Twente, Popmuziek, Hengelo
Personen:Paula Belvroy, Rob Gerrits, Nico Loth, Guus Van Schravendijk, Hannie Suisa, Eric Suisa, Rudie Thamaëla, Rob Thamaëla, Alfons Trienen
Locatie:Hengelo

Reacties

Beste, mijn man heeft met Peter Vrolijk bij de marine gezeten. Hij zou graag nog eens contact met hem hebben. Na wat gezoek zijn we bij jullie band gekomen ( mijn man Wally Molenaar en Peter Vrolijk hebben bij de marine ook in een band gespeeld) . Zou iemand ons nog in contact met hem kunnen brengen. Groetjes Christine Molenaar.
Algemeen door anoniem op 10 Dec 2018 om 16:07:18

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.