image/svg+xml

Biografie - The Black Beats - Denekamp

Verhaal

Biografie - The Black Beats - Denekamp

Plaatje bij verhaal: nl-esoktdenfo00001.jpg

Het was even wennen in het na-oorlogse Denekamp. Muziek in die jaren bestond uit bruiloften-orkestjes en gelegenheidscombo’s en natuurlijk de koren. Maar onder invloed van de opkomende pop-cultuur, ondersteund door radio- en tv programma’s zoals top-of-flop; tussen 10+ en 20-; en natuurlijk de zondagmiddag popshow op radio Luxemburg ontstond ook in Denekamp een muziek- groep die de popmuziek uit die tijd omarmde.  In 1960/61 toen de jongens zo’n 14 jaar waren hadden Henk Sandvoort en Martin Tukkers gitaarles. Martin kon ook goed zingen en nadat ze een aantal basisakkoorden hadden leren spelen besloten ze met z’n tweeën een bandje te vormen. Cor(rie) Nijhof, die een vriend was van de jongens, werd tot drummer gebombardeerd en niet veel later werd Martin Looman, waarvan ze wisten dat hij ook gitaar speelde, gevraagd om ook in de band te komen. 

Natuurlijk was het improviseren in die begintijd. Oude radio’s als versterkers; tweedehands instrumenten, eigengemaakte luidsprekerboxen. Maar geluid kwam eruit!   Elke week repeteren in het schuurtje bij Sandvoort, later in de garage van Looman (hotel Dolce) en weer later in “de apotheek” aan het kokstuunke.  Nummers van de gitaarband The Shadows waren favoriet, maar ook zangnummers van verschillende populaire bands werden ingestudeerd. Natuurlijk moest er een naam voor de band bedacht worden. “The Commons” kwam in grote letters op de grote trom van drummer Cor te staan. Het eerste optreden was bij dancing De Kul. In de bouwvakvakantie werd bij de Kul 14 dagen achtereen dansavonden georganiseerd. Voor één van deze avonden werden The Commons gecontracteerd. De gage was 150 gulden en een paar biertjes. Met de nodigde zenuwen werd het jonge publiek getrakteerd op nummers als Apache en Kon Tiki van The Shadows.

Maar het publiek had wat ruiger werk verwacht en langzaam liep de zaal leeg. Johan van de Kul raakte in beetje in paniek. Maar toen later op de avond de rock’ and roll nummers aan bod kwamen stroomde de zaal weer vol en hadden The Commons naam gemaakt.

Veel optredens volgden, een keer per maand de instuif in het Irene gebouw in Denekamp, maar ook in verschillende horecagelegenheden in de omgeving. Het laatste optreden als The Commons, was op het eind-examenfeest van de ULO in 1965 in de voormalige bioscoop van de Kul waar toen een bar en dansvloer was ingebouwd.

The Commons


Omdat volgens de bandleden de naam The Commons, een beetje saai aandeed werd de naam “The Black Beats” bedacht, waarmee op promotietour werd gegaan. De outfit moest passen bij de naam dus zwarte kleding en zwarte zonnebril. Er werden promotiefoto’s gemaakt op het landgoed Singraven. Intussen werden er nieuwe elektrische gitaren en professionele versterkers en speakerboxen aangeschaft. Cor had de beschikking over een compleet nieuw drumstel.

Met veel plezier en met succes heeft de band nog een aantal jaren bestaan. Toen de militaire dienstplicht om de hoek kwam kijken kwam er helaas een einde aan het bestaan van The Black Beats, echter …….. na 50 jaar werden de mannen herenigd en spelen elke 14 dagen weer met veel plezier.

Bandleden door de jaren heen. 

 

Verantwoording:
Auteur is Martin Looman, voormalig bandlid van  "The Commons" en “The Black Beats”

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.  Mail naar    info@poparchieftwente.nl
 

 

Auteur:Martin Looman
Trefwoorden:Popmuziek Denekamp, Popmuziek Twente, Popmuziek, Denekamp
Personen:Martin Looman, Cor Nijhof, Martin Tukkers, Henk Sandvoort
Locatie:Denekamp

Reacties

Super trots, geweldige band!
Algemeen door anoniem op 28 Dec 2017 om 23:15:45

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.