image/svg+xml

Biografie - Feeling - Enschede

Verhaal

Biografie - Feeling - Enschede

Plaatje bij verhaal: nl-esoktensfo00298.jpg

Feeling is opgericht rond 1977. De eerste leden waren Hans Nijland, Dirk Brouwer, Hans Hunter, Gerard en Ely van Tongeren en Toon Oude Bos.

Er is om te beginnen een half jaar flink gerepeteerd. Dit was noodzakelijk omdat we repertoire speelden waarbij veel meerstemmig gezongen werd. Er werden series gemaakt van de Bee Gees en de Cats maar ook instrumentale nummers van Santana en Barry White. In de laatste maand voor het eerste optreden repeteerden we wel 5 keer in de week. Direct na het eerste optreden konden we hier de vruchten van plukken, de telefoon bij ons theaterbureau BVM stond niet meer stil en Feeling maakte een bliksemstart.

We kregen aanvragen van alle grote discotheken van Nederland en we speelden op enorm veel bruiloften en feestavonden. Het instrumentarium werd geperfectioneerd en de PA werd steeds groter om aan de eisen van die tijd te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn de Ampeg basinstallatie van Hans en de Roland Jupiter 8 van Toon. Deze instrumenten waren uniek in die tijd en worden nu nog steeds in bands en studio’s gebruikt.

Feeling


Zoals bij iedere band kwamen hier ook de wisselingen. Hans Hunter ging en Pedja Saric kwam. Dirk ging en Gerard Hoeben kwam. Reggae en hardrock waren de nieuwe muziekrichtingen en ook Feeling deed hieraan mee. Nummers van The Electric Light Orchestra en Kiss stonden op het repertoire. De vocale kwaliteiten begonnen op te vallen en Feeling wordt gevraagd om een aantal originele nummers op te nemen in de studio van Arnold Mühren van de Cats. Er zat ook eigen werk bij. Helaas is dit niets geworden, maar het was wel een mooie ervaring.

Hans en Toon hebben de band ook een korte tijd verlaten. In die periode werden hun plaatsen ingenomen door John Gaasbeek (Teach In) en Bertie ter Broeke. Door alle wisselingen en veranderingen in de muziekmarkt liep het werk terug in de volgende periode. Toen Hans en Toon weer terugkwamen werd een nieuwe markt gevonden: Duitsland. Inmiddels zijn Bernard Bos en René Nijhuis en later Maarten Assink(Buffoons) en Oskar Kerkhoven erbij gekomen en hebben Hans, Gerard, Ely, Pedja en Gerard de band verlaten. Er werden in die tijd ook nog 2 blazers aan de band toegevoegd nl. Ben Weusthof en Dirk van Netten.

In Duitsland bleef de band spelen onder de naam Feeling maar in Nederland werd de naam Tuxedo aangenomen. De hoeveelheid werk nam weer toe. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe PA (Maier sound), een lichtinstallatie, een vrachtwagen en een busje. Een leuk voorval uit die tijd. We speelden in Amsterdam op het feest bij de opening van Filmnet. Het personeel was al een uur bezig met het volgieten van een champagnedouche. Wij wilden beginnen aan de soundcheck maar de volumes stonden nog op de instelling van de vorige avond. Maarten trapt op de bassdrum en alle glazen en champagne lagen op de grond. De gasten hebben uit de fles gedronken.

In Duitsland had aan het eind van de jaren 80 de sequencer zijn intrede gedaan. Feeling moest mee om aan de eisen van de Duitse fans te voldoen. Om dit goed aan te pakken hadden we een studio ingericht. Hier werden de sequensen van de verschillende instrumenten op een professionele manier bij elkaar gevoegd. Zo konden we in Duitsland concurreren met de topbands. Een bewijs daarvan is dat we bij de Ebelfetes, een presentatie avond van ons Duitse theaterbureau, als beste band beoordeeld werden.

In Nederland was het gebruik van de sequencer niet noodzakelijk, dus hier werd wel hoofdzakelijk live gespeeld. (Hierover heeft nog een groot artikel in de “Twentse Courant” gestaan). Het gevolg was dat je een repertoire voor Nederland en Duitsland moest hebben, en dat was veel werk. Oskar en de blazers verlieten de band en zangeres Sharon Velberg kwam hiervoor in de plaats. In deze tijd heeft Marco Hovius ook nog een jaar mee gespeeld. Hij heeft later de band “16 down” opgericht en enkele hits gehad.

Na 18 jaar toeren door Nederland en Duitsland vond Toon het ook genoeg. Zijn plaats werd ingenomen door Edwin van Hoevelaak, momenteel één van de succesvolste producers van het Nederlandstalige repertoire. Feeling heeft zich verder ontwikkeld tot een playback act die nog steeds veel optreedt in Duitsland. Er is nog een reünie geweest in 2017 in de Markies in Hengelo. Omdat het op die dag mooi weer was, werd het optreden buiten gehouden. De muziek en de gezelligheid hebben het tot een groot feest voor de fans gemaakt. Voor Toon was dit een definitieve afsluiting van een mooie tijd. Hij heeft nog bij de Buffoons en een aantal andere bands gespeeld, en nu zit hij bij “Ransom”. Dit is een top 100 band uit Enschede. We zitten momenteel in een studio om enkele nummers van Queen op te nemen. En dat is de oude studio van “Feeling”, en daarmee is de cirkel rond.

Bandleden door de jaren heen.


Verantwoording
Auteur is Toon Oude Bos, voormalig bandlid van o.a. 'Feeling'

Verbeteringen en aanvullingen zijn welkom.   Mail naar info@poparchieftwente.nl

Auteur:Toon Oude Bos
Trefwoorden:Popmuziek Enschede, Popmuziek Twente, Popmuziek, Enschede
Personen:Hans Nijland, Dirk Brouwer, Hans Hunter, Gerard Van Tongeren, Ely Van Tongeren, Toon Oude Bos, Gerard Hoeben, Pedja Saric, John Gaasbeek, Bertie Ter Broeke, Bernard Bos, René Nijhuis, Maarten Assink, Oskar Kerkhoven, Ben Weusthof, Dirk Van Netten, Sharon Velberg, Marco Hovius, Edwin Van Hoevelaak

Reacties

Leuk om te lezen!! Groeten Cindy Nijland
Algemeen door anoniem op 15 Jan 2019 om 14:50:55

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.